DREEF TER WINKEL
Programma:
Locatie:
Status:
Opdrachtgever:
vervangingsbouw, 12 sociale woongelegenheden
woonvoorziening voor mensen met verstandelijke beperking
Gullegem
Wedstrijd 2021, 1e laureaat
SW+
Kernwoorden:
Team:
ontmoetingsruimte, collectieve tuin, verdichting,
alternatieve woontypologie, aangepast bouwen
Green Concepts
Concept en ambities
HET BUURTPARK
Ons initieel uitgangspunt is om een waardevol buurtpark te creëren. Een park rijk aan zintuiglijke belevingen. Een park die de leefwereld van de huidige bewoners en van de nieuwe bewoners verrijkt.
OMKADERING EN ACTIVERING
De nieuwe bebouwing wordt langs de rand van het park geplaatst, samen met hun eigen parkeervoorzieningen. Zo wordt het midden van het park gevrijwaard van bebouwing en verharding. Het midden van het park kan zo actief worden ingezet als een plek voor ontmoeting en infiltratie van regenwater.
UITBREIDING TRAAG WEGENNETWERK
In de huidige toestand zijn er al reeds fiets- en wandelpaden aanwezig op de site. Ons voorstel voorziet een uitbreiding en verbetering van het bestaand netwerk. Zo is de straathoek Dreef Ter Winkel - St. Amandusdreef een belangrijke schakel voor de verbinding tussen het buurtpark en het fietspad langs de Heulebeek.
Het Buurtpark
Verweving van natuur en architectuur
Bij ons bezoek ter plaatse werd ons meteen duidelijk dat de nieuwe bebouwing niet zomaar eender waar een plaats mocht krijgen. De aanwezigheid van een bijzonder groot aantal aan mooie (park)bomen is naar ons gevoel een enorme troef voor deze site. De nieuwe bebouwing moet zo gesitueerd worden dat de bestaande bomen zo min mogelijk gehinderd worden in hun groei en verdere ontwikkeling. Dit is dé bepalende factor om de gebouwen te kunnen inplanten.
Door de bestaande bomen te respecteren en de nieuwe gebouwen zodanig in te planten, lijkt het alsof de aanwezige natuur als het ware verweven wordt met de nieuwe architectuur. Door op specifieke open plaatsen enkele nieuwe bomen toe te voegen lijkt het alsof de bomen op wandel gaan doorheen de site.
Buurtontmoetingsplein
Centraal in de parkzone voorzien we een buurtpleintje die zo ingericht wordt dat ontmoeten, beleven, genieten en spelen centraal staan. Het wordt één groot (zonne)terras voor de buurt, waar ruimte is om gezellig te verpozen, maar waar het evengoed mogelijk is om onder een barbecuepaviljoen met buurtbewoners te genieten van een heerlijke buurtbarbecue. Zo kan ook een ‘samentuin’ gecreëerd worden in de vorm van verhoogde moestuin/kruidenzones waar buurtbewoners samen kunnen tuinieren.
Architectuur
Om zoveel mogelijk ruimte over te laten voor het park kiezen we resoluut voor compacte gebouwen, met een kleine footprint. Dit resulteert in een simpele en economische dragende structuur. De hoekige vorm die in beide gebouwen voorkomt, ofwel in de gevel ofwel in de gaanderijen, zorgt voor een speels element en leuke schaduwwerking.
Deze vormgeving versterkt ook de verweving van natuur en architectuur. In iedere binnenhoek, of in iedere ‘oksel’, wordt de omgevende natuur als het ware binnengetrokken in de leefomgeving van de bewoner, via de grote raampartijen.
Huurwoningen
De leefruimtes van nieuwe appartementen werden bewust met zicht op de grote aanwezige bomen in het westen georiënteerd. Zo kunnen de bewoners in de winter en vroege voorjaar genieten van een aangename winter- en lentezon, terwijl men in de zomer kan genieten van de verkoelende schaduw die deze bomen zullen bezorgen. Daarnaast zal deze oriëntatie ervoor zorgen dat de bestaande aanpalende bebouwing zo min mogelijk gehinderd worden door inkijk en wordt hun privacy dus gegarandeerd.
De privatieve tuinzones op de begane grond worden duidelijk afgebakend met een tuinmuur en geïntegreerd poortje. Hierdoor ontstaat een zekere uniformiteit die voorkomt dat een kakafonie van divers ingerichte terrassen de parkzone zullen ontsieren.
Leefgroep voor mensen met verstandelijke beperking
De woning voor de vzw De Branding wordt gebouwd in een andere open zone die op vandaag gedomineerd wordt door een straat die we gaan ontharden.
De gemeenschappelijke leefruimte, met grote glaspartij en dakterras, wordt bewust voorzien aan de zijde van de bestaande grote boomgroepen. Dit zorgt ervoor dat alle bewoners en hun bezoekers ten volle kunnen genieten van dit waardevol stukje natuur. Naast het dakterras wordt er ook een groot leefterras voorzien op het gelijkvloers.
Het lage bouwvolume, met dakterras, zorgt ervoor dat de bestaande bomen zo min mogelijk gehinderd worden. De boomkruinen kunnen perfect boven het dakterras hangen, zonder dat dit hinderlijk hoeft te zijn voor het gebouw en visaversa. Het hoger bouwvolume gaan we aan de zijde van de aanpalende buren groen gaan inkleden, zodat deze buren hiervan zo min mogelijk last hebben.
De leefgroep bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping en de studio’s bevinden zich op de eerste verdieping. Zo woont iedereen onder hetzelfde dak, in hetzelfde ‘huis’, maar is er toch een duidelijk grens tussen beide woonsferen. De gemeenschappelijke hal, met lift en trap, bevindt zich centraal in het gebouw en functioneert als de ruggengraat die alle bewoners samen houdt en verbindt.
Interieurbeeld - zicht op patio